abecedarul

Yes, we care! Despre o carte ca o gură de aer proaspăt

de Anca Popa

Abecedarul mediului pentru tineri sau, în versiunea originală, în limba germană, Umweltfibel für Jugendliche, este un proiect de pandemie fiică-mamă, un ghid de 90 de pagini, ilustrat de artistul Dan Perjovschi, care spune: „Am învățat multe din cartea asta. Re(Folosiți-o) și re(gândiți-o)!”

Despre Paula
Paula Dörr are 15 ani, este elevă în clasa a noua la gimnaziul Samuel von Brukenthal din Sibiu și este activă în domeniul schimbărilor climatice de la 13 ani. Paula a inițiat sau s-a implicat pe plan local în diverse acțiuni de protest ale tinerilor, pentru a trage un semnal de alarmă vizavi de criza climatică, cerând mai multă implicare din partea politicienilor și a autorităților locale. În decembrie 2019, tinerii protestatari au fost amendați pentru că au înconjurat Piața Mare din Sibiu, declanșând astfel o dezbatere publică în care s-au implicat personalități din lumea culturii. Cu ocazia Summitului de la Sibiu din 9 mai 2019, alături de alte două tinere din Germania și Belgia, Paula a înmânat Președintelui Franței, Emmanuel Macron, care era însoțit de alți nouă șefi de stat sau de guvern, un document semnat de 17.000 de tineri, care cereau decidenților politici implicare concretă în criza climatică.

Despre Elfriede
Dr. phil. Elfriede Dörr este șefa departamentului pentru Ecumenism și Perfecționare în cadrul Bisericii Evanghelice C.A. din România. Rolul ei este să dialogheze cu episcopi, teologi, profesori, ambasadori, oameni de știință, politicieni, pentru a deschide canale de comunicare, de cooperare, de dialog și înțelegere. Teologia, ecologia și credința sunt pentru Elfriede un mod de viață. Biodiversitatea, tăierea masivă a pădurilor, lipsa gândirii ecologice, sunt teme în strânsă legătură cu Creația, care nu doar o interesează, dar pe care le dezbate documentat în cercurile în care activează.

Yes, we care! Abecedarul mediului pentru tineri
Abecedarul mediului pentru tineri s-a născut din nevoia Paulei de a nu se simți atât de lipsită de speranță la începutul pandemiei. A început ca un joc, cu câteva sfaturi pentru Paștele 2020 și cu o provocare: Paște ecologic 2021. Cartea conține mini-capitole pe teme importante precum: ce și cum mâncăm, deșeuri, apă, energie, bani, petreceri, sărbători, care sunt abordate de patru tineri-personaje care discută, caută informații, găsesc soluții practice.

Chiar dacă tratează un subiect ce poate părea copleșitor, Yes, we care! nu are o abordare apocaliptică și disperată. Cartea este scrisă pe un ton neutru, prietenos și tineresc, astfel încât cititorii nu se vor simți nicio clipă vinovați sau judecați, ci informați și încurajați. Informațiile sunt relevante, ușor aplicabile, cu recomandări și resurse documentate. „Am dorit să nu copleșim, să păstrăm un echilibru, un balans. Uneori citeam și ne gândeam două ore, ca să scriem două propoziții cu informații concentrate, folositoare”, spune Paula.

Abecedarul mediului pentru tineri este și un îndemn la meditație activă, la introspecție, la recunoștință și la conștientizare. Tinerii sunt încurajați să își examineze modul de viață, apoi să facă schimbări cu pași mărunți. Dorim să acționăm împreună pentru sănătatea mediului, dar primul pas este să începem chiar cu noi. Cartea încurajează tinerii să abordeze teme de interes global precum upcycling fashion, ecofashion, flexitarianism, zero waste, mișcarea fair trade, urban gardening și să își calculeze propria amprentă ecologică, folosind aplicații specifice. Sfaturile sunt practice, aplicabile: renunță la florile importate de peste mări și țări. Renunță la copertele din plastic, se pot face învelitori originale din file de calendar de anii trecuți. Cutia de mâncare poate fi din lemn, nu neapărat din plastic. Hrănește păsările peste iarnă, folosind aplicații specifice pentru a afla mai multe despre ele. Folosește bateriile doar atunci când este nevoie; o felicitare nu trebuie neapărat să cânte, nici încălțămintea să lumineze. Cumpără regional și sezonier, fă așa încât cartofii din plasa ta să nu fi călătorit în ultima lună mai mult decât tine.

Yes, we care! propune tinerilor să organizeze, alături de prieteni, o Zi a dulapurilor deschise, pentru reintrarea în circuit a unor obiecte care altfel ar ajunge la gunoi. Din haine uzate se pot confecționa obiecte utile, sacoșe din blugi vechi, o pernă umplută cu ierburi mirositoare dintr-o rochiță veche.

O idee de practicare a mișcării minimaliste este Secret Santa, prin care ne putem dărui de Crăciun un obiect bun, de care nu mai avem nevoie și care ar putea fi o bucurie pentru cineva.

Copacii sunt un filtru de praf, habitat pentru vietăți și echilibrează clima. Copacii bătrâni din oraș nu au loc să își întindă rădăcinile, sarea care se pune iarna pe trotuare ajunge la ei. Paula ne îndeamnă să preluăm responsabilitatea pentru un copac din spațiul public, din fața blocului sau de la școală și să participăm la acțiuni de împădurire.

Știți ce este mișcarea fair trade? Dar ce informații puteți afla din codurile înscrise pe ouă? Ați auzit de plogging – plimbarea prin natură în care aduni gunoaiele într-un sac, în același timp? Știați că un robinet din care cad zece picături de apă pe minut înseamnă o risipă acumulată de 100 de litri de apă pe lună?

Tinerii sunt, de asemenea, încurajați să se îndrepte activ spre decidenți și responsabili din zona politicului, pentru a le cere să facă lucruri mai concrete pentru protecția climei.

Yes, we care! Este un îndemn la simplificarea stilului de viață. Mai puțin, mai mic, mai rar, mai conștient. Prin ceea ce cumperi, decizi CE și CUM se produce.

Paște ecologic 2021
Abecedarul mediului pentru tineri ne îndeamnă să serbăm anul acesta Paște ecologic. Putem colora ouăle folosind metode naturale: suc de sfeclă pentru culoarea roz, flori de mușețel sau curcuma pentru galben, spanac pentru verde, suc de fructe de soc pentru galben, ceai negru pentru brun. Paula ne propune un altfel de meniu de Paște, fără miel: supă-cremă de morcovi cu ghimbir, risotto cu sfeclă roșie, piure de dovleac cu mere glasate în oțet balsamic, tagliatelle cu ragu de sfeclă roșie, salată de ou cu ierburi aromatice și ceapă verde. Dăruind ceva făcut de noi, de exemplu o carte cu o poveste scrisă de noi, o pernă făcută dintr-o bluză veche, înflorată și umplută cu ierburi aromatice, reducem cantitatea de ambalaje nenecesare și facem celor apropiați o bucurie.

Paula și Elfriede își doresc să împărtășească munca lor cu cei interesați și să pună la dispoziția tinerilor, părinților, dascălilor și formatorilor acest ghid practic și util, atât în format electronic, cât și în format tipărit. Paula poate fi contactată pe Instagram, yeswecare_fortheplanet și se bucură de feedback, idei și încurajări.

Leave a Comment