Ioan-Nicolae Popa – Coborâtor în istoria Sibiului. Despre oamenii ziditori, despre felurite năpaste și năprazne, despre spitale și vindecători

29 lei

184 pag. 13/20 cm, softcover, copertă cu clape

ISBN 978-606-9685-51-8
Apărută: iulie 2024

Cuprins              Extras

 

Descriere

Aducând cu ei din zonele de proveniență un mod de viață aparte, bazat pe tradițiile, pe obiceiurile și pe formele de organizare socială de acolo, cu norme juridice stricte, pe care în cursul veacurilor le-au conturat în Statute bine închegate, sașii s‑au autoguvernat vreme de mai multe secole, adaptându‑se presiunilor istoriei. Important mi se pare faptul că, în ciuda constrângerilor politice, a amenințărilor militare și a încercărilor de tot felul, comunitatea săsească a reușit să-și păstreze aproape neatinsă identitatea etnică, să nu permită concurența meșteșugărească și comercială din partea străinilor și să-și afirme continuu influența politică pe plan regional, silită și de concurența pe care le-o ridica aroganța nobilimii ungurești.

***

În mai multe zone ale Transilvaniei acționează medici cunoscători ai descoperirilor medicale pe plan european. În consecință, apar pro-iecte interesante, propuneri de acțiune bazate pe cunoașterea profundă a realităților. Medicul sibian Michael Neustädter, protomedic al Transilvaniei, a conceput în anul 1793 un proiect de legislație sanitară, Opinio in Re Sanitas, în care, printre alte păreri pertinente, pledează pentru curățenie, pentru îngrijirea spațiilor individuale și colective, pentru îngroparea cadavrelor de animale, pentru măsuri de prevenire a contaminării surselor de apă. De opiniile sale s-a ținut seama la redactarea textelor următoarelor acte normative. În toată această perioadă s-a insistat și pe acțiunea de conștientizare a populației în privința asigurării sănătății. Cunoștințele sanitare, inclusiv cele despre ciumă, au făcut obiectul unei intense activități de popularizare prin mijloacele acelor vremuri: editare de broșuri și răspândirea lor în comunități, includerea de informații și sfaturi sanitare în calendare, recomandări utile în predicile slujitorilor diferitelor culte existente în Transilvania. Activități specifice perioadei iluminismului transilvănean!

Informații suplimentare

Categorie

Istorie și restituiri

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.