Ioan-Nicolae Popa – Un dascăl de „românie” în Țara Moților. Profesorul Emil Popa

37 lei

440 pag. A5, 15 pag. ilustrație A/N
Apărută: iulie 2020
ISBN 978-606-9685-00-6

Cuprins              Extras

Descriere

„Gândul de a alcătui o carte despre fratele meu mai mare, profesorul Emil Popa, s-a născut, în felul ei, dintr-un sentiment de neîmplinire.

Știam că, trecând dincolo de limitele îndatoririlor profesionale, acelea de dascăl la liceul din Abrud, profesorul Emil Popa făcuse ani în șir cercetări lingvistice în acea zonă a Munților Apuseni, cercetări rămase, în cea mai mare parte, nepublicate. Ca atare, am decis să văd cum ar fi posibil să pun în valoare rodul cercetărilor lui. Descoperirea masivului foliant de 250 de pagini dactilografiate, intitulat Glosarul numelor topice din bazinul Abrudului, m-a deter-minat să las la o parte orice rețineri și să purced la lucru. M-am simțit dator să aduc la lumină strădaniile unui om care s-a angajat într-o cercetare științifică de o incredibilă anvergură, depășindu-și condiția de simplu dascăl dintr-un orășel de munte și înscriindu-se astfel în rândul celor destinați să lase în urma lor chiar mai mult decât cunoștințe de limbă, dragoste de țară și o amintire prețuită de nenumărate generații de elevi.

Nu sunt eu în măsură să apreciez în ce măsură am reușit să realizez ceea ce mi-am propus; sunt sigur însă că cititorul de bună credință va aprecia faptul că am încercat să-l așez pe profesorul Emil Popa, dascălul de «românie» al copiilor de moți de la liceul din Abrud, acolo unde îi este locul, între intelectualii de marcă ridicați de pe Valea Arieșului.”

Ioan-Nicolae Popa

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.