Ioan-Nicolae Popa – Viața unui om, istoria unui muzeu. Muzeul etnografic „Pamfil Albu” de la Lupșa

32 lei

121 pag. A5, 13 pag. ilustraţie color
Index, bibliografie
Apărută: nov. 2019
ISBN 978-606-94699-5-8

Cuprins               Extras

Descriere

Muzeul sătesc de la Lupșa s-a născut din dorința firească a unui om al locului de a aduna de prin casele comunei sale natale obiecte vechi, sortite uitării și pieirii, pe care să le arate copiilor la școală, ca să le cunoască și ei și să se bucure de frumusețea unor lucruri scornite de mintea și mâna iscusită a omului. Aceasta a fost piatra de temelie pe care s-a înjghebat, în prima jumătate a secolului trecut, ceea ce a devenit apoi Muzeul etnografic „Pamfil Albu”.

Povestea muzeului se îngemănează cu povestea omului care l-a ctitorit și care i-a dedicat întreaga sa viață și energie, învățătorul lupșan Pamfil Albu (1908-1990). Într-o serie de epistole adresate ziaristului Ioan Chindriș, Pamfil Albu relatează fascinanta istorie a unei copilării trăite în atemporalitatea unui sat de pe valea Arieșului și a unei vieți de dascăl puse în slujba acestei unice idei, de a lăsa ceva în urmă, de a oferi generațiilor următoare „o comoară la care să se adape”. Deosebit de interesante și de bogate în detalii inedite, notele lui Pamfil Albu oferă o lectură fermecătoare prin sinceritatea evocării unor momente de trăire autentic țărănească și vorbesc despre rezultatul pe care poate să-l aibă obstinația în urmărirea unui scop de interes obștesc, în acest caz salvarea de la dispariție a mărturiilor materiale despre istoria unui loc și a locuitorilor săi.

 

„Am citit eu şi familia mea scrisoarea D-voastră care ne-a umplut inima de bucurie că se mai găsesc încă în această lume oameni care-şi mai îndreaptă gândurile lor şi spre acei ce în această lume au făcut ceva. Nu vreau să mă laud, nu vreau să-mi arog tituli şi mândrie, că eu aş fi făcut ceva în viaţă, dar totuşi, după mine şi munca mea rămâne ceva în urmă. Sărac mi-am început această muncă, sărac am rămas în urma ei, dar am mângăierea sufletească, că generaţiile ce vor veni după noi se vor adăpa la această comoară a muzeului, ce-a fost făcută cu multe sute de ani în urmă.”

Pamfil Albu, într-o scrisoare către Ioan Chindriș,
la 15 sept. 1974

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.