Despre tehnoredactare

Tehnoredactarea computerizată, numită și DTP (desktop publishing, adică pregătirea unui document pentru tipar pe calculator, spre deosebire de tipografia clasică), înseamnă „turnarea” tuturor elementelor unei cărți – text, imagini, grafice, tabele, note de subsol etc. – în forma cărții finale. Și aici avem mai multe etape de lucru.

1. Alegerea formatului cărții – pentru asta va fi un articol separat.

2. Definirea stilurilor folosite, adică: titluri, subtitluri, corpul textului, liste, elemente grafice, legende, conținutul tabelelor etc. Pentru toate acestea trebuie stabilit: tip de literă (font), dimensiune, spațiere, aliniere, distanța până în margine, raportul cu textul din jur etc.

Pentru ca ochiul să perceapă o pagină de carte ca „arătând bine” și ușor de citit, există niște raporturi între dimensiunea fontului și spațiul între rânduri. Dimensiunea fontului merge în general între 10,5 și 12, iar spațierea între 110% și 125%. Să știți că, cu excepția cărților pentru copii, caracterele prea mari și/sau spațiul prea mare între rânduri scad lizibilitatea. Creierul adult nu parcurge textul cuvânt de cuvânt, ci „fotografiază” blocuri de text. Cu cât literele sunt mai mari și mai răsfirate, cu atât creierul va cuprinde mai puține dintr-o dată, iar efortul de citire va fi mai mare.

3. Machetarea cărții (crearea layout-ului) înseamnă definirea tipurilor de pagină folosite (pagină de început, pagina obișnuită, pagina de început de capitol), iar apoi paginarea. Aici e de joacă, pentru că rezultatul trebuie să fie aerisit, dar spațiul să fie exploatat la maximum. În etapa asta trebuie decis dacă titlurile/subtitlurile curg în continuare sau trec pe pagină nouă; trebuie văzut unde inserăm imaginile în text, cum introducem tabelele încât să nu fie prea departe de locul unde sunt menționate, cum aranjăm textul încât notele de subsol să nu treacă și pe pagina următoare etc. Când totul e aranjat și verificat, interiorul se poate trimite autorului, pentru ultima verificare și avizul „bun de tipar”.

SFATUL (ȘI RUGĂMINTEA) ZILEI:

Când pregătiți un material pentru a fi trimis la editură, lăsați-l neformatat. La modul ideal, folosiți stilul Default al editorului de texte și introduceți doar bold și italic unde trebuie, atât. Fără nimic altceva. Oricum tehnoredactarea se face de la zero în programele specifice de tehnoredactare-layout, iar formatările suplimentare fie se pierd, fie încurcă.

Photo by Nick Morrison on Unsplash

Leave a Comment